Munkás Szent József templom. 1925-26-ban épült.

Felszentelve: 1926. nov.14

Védőszent: Munkás Szent József, búcsúja: május 1.

A tervező: Varjas Weigand József

            Az épület kivitelezője Gaál Mihály építőmester, egykori egyházközségi elnök és fivére, Gaál Ferenc.

Az építkezéshez szükséges anyagot az Újbéri Birtokosság adományozta, a többi építőanyagot az Eisner-Dóczi cég szállította. A költségeket a vasasi hívek, és az Első Duna Gőzhajózási Társaság, mint a vasasi Thomen, jelenleg Petőfi-akna tulajdonosa viselte.

A templomépítés kezdeményezője és szorgalmazója Örösuri Herger Nándor, az akkor kihelyezett hirdi lelkész volt.

            A félkör alakú szentély főhelyén a védőszent, Szent József olajfestménye látható, mely Szijártó Vilma szigetvári iparművész alkotása, 1926-ban készült. A képen szereplő személyek modelljei vasasi gyermekek és felnőttek voltak.

            A mellékoltár, gyóntatószék, padok és más famunkák tervezője és kivitelezője Kóbor János pécsi iparművész.

            A déli oldal mellékoltárán Szent borbála, a bányászok védőszentjének szobra áll, Palkovits Lajos szobrászművész alkotása. A Borbála oltár bal oldali festménye Szent Rozáliát ábrázolja, Szabados Ferenc budapesti iparművész alkotása, a jobb oldali Szent Erzsébet képet Vass Bertalan készítette 1962-ben.

            A templomhajó mennyezete stilizált bányaácsolat karintiai fenyőből. A kórus DNY-i falánBálint Gyula festőművész triptichonja látható, mely Szent Júdás Tádét, Szent Ritát és Szent István királyt ábrázolja.

            A kórus alatt lourdes-i barlang van, alsó része szent sírrá van kiképezve. A sírban levő Krisztus test Zsolnay pirogranit szobor.

            A templom orgonapótló harmóniuma 1947-ben készült a pécsi orgonaépítő műhelyében.

            A templom homlokzatát 18 méter magas kúp képezi, 2 ablakkal. A hatalmas homlokzatot kiegészíti a mellette álló 28 méter magas harangtorony.