BESZÁMOLÓ

HITTANTÁBOR HOSSZÚHETÉNYI PLÉBÁNIA
BOGÁDI EGYHÁZKÖZSÉG
2022. JÚLIUS 17-21. BALATONFENYVES

Idei hittantáborunk címe: „Közösségben” volt. 41-en, felső tagozatos diákjainkkal táboroztunk a Balaton partján.

Első nap a megérkezés után elfoglaltuk a szállásunkat, csoportokat alakítottunk, majd csapatlogókat készítettek a gyerekek, megrajzolták a csapatpólókat. Megbeszéltük a tábor programját, szabályokat alkottunk, majd csobbantunk a Balatonban. Este közösségépítő játékokat játszottunk, taize imádság segítségével csendesedtünk el a mozgalmas nap után.
Második napunk a haza, keresztény Magyarország, magyar szentek köré szerveződött. Ismerkedtünk a Szent Koronával, akadályversenyt szerveztünk, amin a csapatok a korona vázát készítették el, amire az állomásokon gyűjtötték össze a rajta levő zománc-képeket, amit egy segédlet alapján a megfelelő helyre kellett ragasztaniuk. A feladatok Magyarország ismeretéről, a magyar szentekről szóltak, az élménypedagógiai játékaink is a pogányság-kereszténység köré szerveződtek, nagy magyarokról beszélgettünk. Kavicsokat festettünk. Ezeken a kavicsokon rövid üzeneteket rejtettünk el, (pl. Isten szeret, Jézus él, stb) amiket a harmadik napon a kirándulásunk alkalmával „hagytunk kel” az erdőben, remélve, hogy örömet okozunk annak, aki megtalálja őket. Napközben sokat fürödtünk, majd este arról beszélgettünk, hogy miért vagyunk büszkék magyarságunkra.
Harmadik nap a család, mint közösség került terítékre. A család jelentőségéről, megtartó erejéről néztünk rövid videókat, majd apa-, és Istenkapcsolatunkkal kapcsolatban vettek részt a gyerekek egy foglalkozáson. Csapatversenyeket tartottunk, sokat játszottunk, majd délután Balatonboglárra kirándultunk, ahol az élménypályán boboztunk, felmásztunk a gömbkilátóba, útközben leraktuk a festett kavicsainkat. Ezen a napon vendégünk volt régi barátunk, Szili Zoltán, a Kaposvári Egyházmegye zenei igazgatója, aki este Taize imaórát vezetett számunkra.
Negyedik napunk „Az Egyház, mint közösség” címmel telt. Beszélgettünk az Egyház alapításáról, történelméről, a mai Egyházról, illetve arról is, a gyerekekben milyen egyházkép él, milyen Egyházat szeretnének a jövőben. Élménypedagógiai játékokkal dolgoztunk fel az Egyházhoz tartozásunk több oldalát. Este tábori játékokat játszottunk, énekeltünk.
Az utolsó nap a lezárásé volt. A csapatversenyek eredményhirdetése után összegyűjtöttük, hogy mi volt a legjobb a táborban, mi táborvezetők miben változtassunk a jövőre nézve. Üzeneteket írtunk egymásnak, értékeltük az egész hetet. Délután még egy nagy fürdés várt ránk, délután 5 órakor indult haza a vonatunk.
A csapatversenyek az egész táboron átíveltek, minden csapat szőlőszemeket gyűjtött, amit a Jézust jelképező szőlőtő vesszőire ragasztott, így növelve saját szőlőfürtjeit. 

Esténként a nagyokkal (8. osztályt végzettek) külön beszélgetésekre ültünk össze. Kíváncsiak voltunk az ő kapcsolatukra az Egyházzal, terveikre, vágyaikra, és meghívtuk őket, alakítsák az Egyházat úgy, hogy az számukra is vonzó közösséggé lehessen. Örömmel jelezték szándékukat, hogy egy újonan alakuló ifjúsági közösség magjává váljanak.

Nagyon köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Pécsi Egyházmegye és a  plébániai közösségek támogatását, így azok a gyerekek is el tudtak jönni
velünk, megélhették ezt a közösségi élményt, akiknek anyagi körülményi miatt másképp nem lett volna erre lehetősége.

Bogád, 2022. augusztus 5.

Képgaléria:

Előzmények: